Samen besluiten hoe het verder moet
met de warmtevoorziening in de wijk.
Om tot een oplossing te komen voor de ontstane problemen met het warmtenet in de wijk, gaan we samen met alle betrokkenen een Nieuwe Route besluitvormingsproces in. Dit start met een heldere situatieschets. Zo is het voor alle deelnemers duidelijk waarom dit proces is gestart en wat de huidige situatie is. Hieronder vindt u de situatieschets.
Wij noemen dit de kwestie.
De kwestie
In 2012 is een ambitieus plan gestart door gezamenlijke partijen om de wijk Nieuwveenselanden duurzaam van warmte en energie te voorzien.
Ondertussen geven diverse partijen aan dat, de informatie voorziening als onvoldoende wordt ervaren, klachten en vragen niet naar tevredenheid worden afgehandeld en mensen van het kastje naar de muur worden verwezen.
Als er geen goed plan komt, blijft de situatie zoals hij is.
Proces tijdlijn
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
De kaders staan vast. In het eerste deel van de plandag wordt hierover uitleg gegeven, maar er vindt geen discussie meer over plaats. In deze bijlage (link) vindt u de toelichting op de kaders met een aantal links die leiden naar de stukken.
sommige deelnemers kan dit proces voelen als een herhaling van zetten omdat ze zelf al in een kleinere groep voorstellen hebben gedaan naar de gemeente of op een andere manier hun mening hebben gegeven. Alle ideeën die er al liggen kunnen meegenomen worden naar de planbijeenkomst. Anderen kunnen dan aanvullen en aangeven of ze hier achter kunnen staan. Wanneer blijkt dat deze ideeën door de hele groep gedragen worden op de planbijeenkomst en ze passen binnen de gestelde kaders, vormen ze een onderdeel van de uiteindelijke visie van alle betrokkenen. De sportvisie moet door alle betrokkenen worden gedragen.
​
In de sportvisie worden geen concrete keuzes gemaakt over bijvoorbeeld het accommodatiebeleid, de (meerjaren) begroting of de herijking van het subsidiebeleid. Deze besluiten worden in en samen met de gemeenteraad genomen. Wel kan de sportvisie gedeelde uitgangspunten bevatten, die als voorbereiding van deze vraagstukken kunnen worden gezien.
Deze visie vormt een gemeenschappelijk vertrekpunt om daarna de vraagstukken rondom het beheer en onderhoud van accommodaties en herijking van subsidies op te pakken.
De kaders
In 2010 is de wijk gebouwd met 400 aansluitingen op het warmtenet. De aansluiting op het warmtenet volgt uit een wettelijke verplichting (link).
1. De bewoners hebben een contract gesloten met Meppel Energie.
Dit contract is een gegeven (link)
2. In het plan staan geen afspraken over financieel-economische besluiten van MeppelEnergie.
Ook de - nog te vormen werkgroep - zal hier niet over gaan.
3. In het plan staan geen afspraken over publiekrechtelijke taken van de gemeente of de manier
waarop de gemeente deze uitoefent.
4. MeppelEnergie gaat over en blijft gaan over:
-
Vaststelling van de tarieven
-
Inkoop en levering van warmte en koude
-
De gekozen technische uitvoeringsvorm van het systeem (opwekking, distributie en afgifte)
5. In het plan staan geen afspraken over:
-
Lopende juridische procedures.
-
Inhoudelijke discussie n.a.v. de diverse rapportages.
Om tot een oplossing te komen voor de problemen met warmte en energie in de wijk,
maken alle betrokkenen samen een plan.
Wanneer dit plan voldoet aan de kaders van de gemeente Meppel en MeppelEnergie,
dan gaat het plan ongewijzigd door. Zo ontstaat een gezamenlijk besluit.
Hieronder staan de kaders voor het plan.
De kaders staan vast. In het eerste deel van de plandag wordt hierover uitleg gegeven, maar er vindt geen discussie meer over plaats. Als het plan voldoet aan deze kaders gaat het ongewijzigd door.
​
Aanvullende informatie:
*In het plan ziet de gemeente graag dat er een bewonerswerkgroep wordt gevormd om zo een plek te creëren waar signalen van de gebruikers goed worden opgevangen. Dit is een aangenomen motie (link) van de gemeenteraad.
*De plandag is er voor alle direct betrokkenen bij de levering van warmte in Nieuwveenselanden. Betrokkenen kunnen derden uitnodigen voor de plandag. Als derden hier geen gehoor aan geven, gaat de plandag gewoon door.
​
​Iedereen die deel wil nemen aan de plandag op zaterdag 2 november 2024 kan zic h opgeven. Iedereen krijgt een voorbereidend gesprek. Alleen na een voorbereidend gesprek kun je deelnemen aan de plandag. Geef je hiervoor op via de knop 'meedoen' bovenaan deze pagina en nodig ook anderen daartoe uit.
​
​Voor sommige betrokkenen kan dit proces voelen als een herhaling van zetten omdat ze zelf al in een kleinere groep voorstellen hebben gedaan of op een andere manier hun mening hebben gegeven.
Alle ideeën die er al liggen kunnen meegenomen worden naar de planbijeenkomst.
Anderen kunnen dan aanvullen en aangeven of ze hier achter kunnen staan.
Wanneer op de planbijeenkomst blijkt dat deze ideeën door de hele groep gedragen worden en ze passen binnen de gestelde kaders, worden ze een onderdeel van het uiteindelijke besluit van alle betrokkenen. Het besluit moet door alle betrokkenen worden gedragen.
​
Dit is een gezamenlijk besluitvormingsproces volgens De Nieuwe Route
en is een initiatief van Gemeente Meppel.
Het proces wordt begeleid door onafhankelijke proces begeleiders.
​
De Nieuwe Route is een methode voor zorgvuldige, gelijkwaardige, gedragen, democratische en gemeenschappelijke besluitvorming.
​
​MeppelEnergie is exploitant van het warmtenet dat ook koude levert. De energie voor het warmtenet is afkomstig uit biomassa en wordt geproduceerd door de biomassacentrale van Kroon Wolter en Dros. Aandeelhouders in MeppelEnergie zijn RENDO Groep en Gemeente Meppel. De gemeente heeft o.a. tot taak ervoor te zorgen dat de energievoorziening CO2 neutraal wordt, en is van daaruit verantwoordelijk voor de totstandkoming van het warmtenet.
​​​​
Voorbereidende gesprekken
In september en oktober zijn de voorbereidende gesprekken met alle deelnemers.
Via deze website kun je je opgeven.
Op 5, 6, 7, 19 en 20 september lopen Marianne en Anke door de wijk en bellen huis aan huis aan om u uit te nodigen.
Als er niemand thuis is, laten we een flyer met informatie achter en kunt u met ons een afspraak maken voor een voorbereidend gesprek op een ander moment via de knop 'meedoen' bovenaan de pagina.
Op 2 oktober kunnen mensen online deelnemen aan een voorbereidend gesprek om 16 uur door zich op te geven via deze link of om 19.30 uur via deze link.
Op 4 oktober is er een open voorbereidend gesprek om 19.30u waar u ook bij aan kunt sluiten. De locatie zal in de buurt zijn, deze volgt nog. Via deze link kun je je daarvoor opgeven.
Ook zijn er voorbereidende gesprekken op andere momenten op aanvraag.
​
Alle deelnemers worden gelijkwaardig voorbereid op de plandag en krijgen uitleg over wat we gaan doen.
Aan iedereen wordt gevraagd:
-
Wie zou er nog meer moeten deelnemen,
-
Welke informatie heeft iedereen nodig, en
-
Wat is er voor hen nodig om goed mee te kunnen besluiten.
​
Ook wordt de deelnemers gevraagd om een e-mailadres waar de uitnodiging voor de plandag en het plan na de bijeenkomst naartoe gestuurd kan worden.
​
​
​​​​
​​​
De plandag vindt plaats op zaterdag 2 november 2024
Zet het alvast in je agenda, de tijd en de locatie krijg je tijdens het voorbereidende gesprek.
​
-
Aan de start van de plandag worden de gestelde kaders voorgelezen en toegelicht.
-
Alle gevraagde informatie wordt gedeeld met alle betrokkenen.
-
Hierna trekken de kaderstellende partijen zich terug.
-
De deelnemers gaan in gesprek en komen tot besluiten.
-
Er komt niks in het plan waar niet iedereen het mee eens is.
-
Aan het einde van de plandag is het plan klaar, de kaderstellers komen terug en toetsen het plan aan de kaders.
-
Wanneer het plan aan de kaders voldoet, is het plan akkoord en wordt het ongewijzigd overgenomen. Het gezamenlijke plan is dan een gezamenlijk besluit.
​
​
Anke Siegers
Download hier de infographic (pdf) van dit proces